Zakkenvullers met schoentjes en kapsels

Prachtige brief van Berna van Tol in de Volkskrant vandaag:

Roze voetbalschoentjes

Ajax denkt altijd DE club van Nederland te zijn, nou, ze zijn na Rapid Wien op aarde geland.

Ach, voetballers met voetbalschoentjes in roze, pink, lichtblauw en dan een heus staartje op het hoofd van Schöne. Wat is belangrijk, waar ben je mee bezig als voetballer, miljonair, kijk naar Ronaldo, Real Madrid, zit je haar wel goed? Ze zijn meer bezig met hun uiterlijk, schijnbaar. Wat een vertoning.

Zielig en het heeft ook niks met voetbal te maken. Geld en nog eens geld, ik ben er klaar mee,
Berna van der Tol, Hoofddorp

Een bijzonder betoog. De opbouw is:

Emotioneel argument over hoe zij denkt dat de club zichzelf ziet en hoe dat onlangs veranderd moet zijn.
Omschrijving van kleur van schoeisel, plus een kapsel, als argument dat voetballers met andere dingen bezig zijn.
Conclusie: wat ze zelf zegt heeft niets met de sport te maken, het gaat alleen om geld en daar is ze klaar mee.

Het mag dan behoorlijk als een tang op een varken slaan (of als een drol op een sluisdeur), Berna geeft wel goed een sentiment weer. Ze woont in Hoofddorp, dus ik vermoed dat er juist een groot zwak voor Ajax tussen haar woorden schuil gaat. Ze is teleurgesteld. En dat zijn wij Ajacieden natuurlijk allemaal dezer dagen.

Het is dan makkelijk om het als Berna op de emotionele toer te gooien, misschien zelfs wel het verstandigst. Die voetballende adolescenten zijn ijdeltuiterige zakkenvullers!

Het tegendeel is helaas waar, natuurlijk. Ze zouden dit waarschijnlijk maar al te graag worden, maar nu zijn deze supergetalenteerde jochies gewoon – nog – niet goed genoeg. En als ze dat straks wel zijn, dan gaan ze naar een betere competities. Vanwege geld, wat er hier dus niet genoeg is, maar ook vanwege uitdagingen.

Christian Eriksen, Jan Vertonghen of Luis Suarez, kun je je hier inmiddels al lang al niet meer voorstellen. Voor ervaring moeten we het hebben van het niveautje Poulsen, om over Zimling maar te zwijgen.

Schat
Tussen neus en lippen door heeft de schat, ik begin tijdens het tikken een behoorlijk zwak voor Berna te ontwikkelen, het ook even over Cristiano Ronaldo, als de opperkoning der ijdeltuiten. Ze meent dat haar woorden niets met voetbal hebben te maken, maar ze noemt vast niet helemaal toevallig zo’n beetje de allerbeste voetballer ter wereld. Hoge bomen die wind vangen en zo.

Nee Berna kan het moeilijk hebben dat Ajax Ajax maar is. In haar hoofd is het nog altijd een grote kanshebber om de Champions League te winnen. Het is ook verleidelijk om dat gevoel te koesteren.

Altijd weer dat stomme geld. Altijd weer dat op moeten boksen tegen grote clubs uit landen waar voetbal ook heel populair is, waar alleen minstens vier keer zoveel mensen wonen. Stom hoor. Al die miljoenen mensen meer, met hun schoenen en kapsels.

Al die lui die niet voor Ajax zijn, maar voor City, United, Chelsea, Madrid, Bayern of Barcelona. Bah. En dan hebben wij hier ook geen sjeiks of maffiosi voor wat meer poen. Nee wij moeten het klaren met Marc Netto. En met mannetjes met schoenen en kapsels.

Ik gun Berna ergens een andere sport. Hopelijk heeft ze niet teveel tegen hockey, of nog beter: korfbal. Ik geloof dat onze kansen op wereldprestaties daar een stuk reëler zijn. Daar kunnen haar emoties vast beter tot bedaren komen.

Berna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *