Was hondenpoep maar echt het probleem

In verschillende kranten was het gister en vandaag een berichtje in de kantlijn: in een voorstad van Parijs gaan ze – al aanwezige – camera’s van de gemeente inzetten om het niet opruimen van hondenpoep te beboeten. Ik vind dit een doodenge ontwikkeling en begrijp niet dat dit geen groter nieuws is.

Kom op zeg, dat kan ik toch niet menen? Met wat er nu in Egypte gebeurt, vind ik hondenpoepnieuws belangrijk? Ja, maar dat heeft vrijwel niets met hondenpoep te maken. Of het nou om spugen op straat, hondenpoep of een verkrachting gaat, camerabeelden gebruiken als sluitend bewijs voor een reprimande van de overheid, dat mag gewoon niet gebeuren. Nooit. Dat is 1984 van Orwell voor het echie. Het kan nooit meer dan bewijsmateriaal zijn.

De discussie over waar je vrijheid eindigt en de bemoeienis van de overheid begint, is natuurlijk zo oud als de beschaving. Snowden heeft het ook weer actueel gemaakt. Toch is het kwartje bij mij pas echt bikkelhard gevallen bij het hondenpoepbericht. Juist omdat het in al die media er zo nonchalant terzijde bijhangt. Alsof het niemand wat uitmaakt. En dat vind ik eng. Doodeng.

Zo kan de maatschappij niet geworden zijn. Een samenleving waar futiele burgerlijke ongehoorzaamheden na één waarschuwing, zonder enige vorm van inspraak, kan worden bestraft, dat is toch een nachtmerrie? Of zie ik dit verkeerd? En moet ik het ook maar gewoon achterin de krant in dat kleine kolommetje rechtsonder laten?

Ik zal niet verwijzen naar ontwikkelingen uit de geschiedenis waarin zulke bemoeienis van de overheid behoorlijk drastisch mis ging, die vul je zelf maar in. Ik hoop alleen oprecht dat we als samenleving wat onverschilligheid verliezen.

Misschien levert Egypte dan nu het grote nieuws, maar laten we vooral niet vergeten dat wij ook hier van alles te bestrijden hebben. Altijd. Dat stopt nooit. Want de overheid is geen vaststaand concreet grijpbaar bolwerk. Wij zijn het in zekere zin met z’n allen. (Een cliché, excuus, maar dat hondenpoepbericht vraagt nou eenmaal om drastische maatregelen.) Het zou fijn zijn als we dat blijven beseffen, ook als die Franse voorstadmaatregel hier mocht arriveren. Want hondenpoep is dan echt het probleem niet, helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *