Verwarde omroep

Ik ben een nieuwsjunk. Niet in de laatste plaats dankzij het achtuurjournaal van de NOS. Nooit heb ik mijn vader vaker “Sst!” horen declameren dan tussen 20.00 en 20.20. Tijdens het journaal kijk en luister je, houd je verder je kop. Een droog feit.

De laatste jaren sla ik meer over dan dat ik kijk – het nieuws heeft natuurlijk geen bepaald tijdstip meer – maar ik wist donderdag, via verschillende kanalen, wel meteen dat er geen uitzending was. Na een uurtje van speculaties waar woorden als “terrorisme”, “Parijs” en “IS” vaak werden genoemd, kwamen dus eindelijk de onthullende beelden.

O, ik zag het meteen. Het was gewoon een verwarde adolescent die typische waanideeën had over grootste wereldzaken. Arme knul, hopelijk zou hij goed worden opgevangen bij zijn landing. Slordig dat ze hem zo duidelijk in beeld hadden, dat kon zijn herstel niet veel helpen.

Gelukkig viel het dus mee. Geen Parijse toestanden, geen terrorisme, ‘we’ zijn duidelijk nog niet aan de beurt. Wat een dappere beveilingsman overigens en goed werk van de politie. Meer viel er volgens mij niet over te vertellen.

Maar toen begon het pas. Uiteraard moet het voor NOS-medewerkers traumatisch zijn geweest, dus wat afgeblazen stoom was best op z’n plaats. Een Klokhuisachtige reportage over wat er achter de schermen gebeurde, bij de belangrijkste nieuwsrubriek van ons land, viel te onderbouwen, maar daarna konden we toch wel over tot de orde van de dag.

Niet dus. Vooral de directeur van de NOS heb ik vreemde dingen horen zeggen. Zou de omroep net zo in de war zijn geweest als Tarik Z? Leeft het in een soort grootheidswaan dat dit echt iets gigantisch was? Dat moest haast wel, zelfs CNN had het er even over. Voor een medium met zulke macht lijkt deze hijgerigheid me niet zonder gevaar. Het zou een self fulfilling prophecy kunnen blijken.

Angst is namelijk een belangrijke drijfveer voor verwarde mannen en instituten. Het is te hopen dat wenselijke extra aandacht voor geestelijke gezondheidszorg ook ten goede komt aan onze nationale omroep. Of zouden ze gewoon weer extra plastic pasjes gaan uitdelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *