Rutte’s Engels klinkt zoals het hoort, kan Timmermans wat van leren

Hoewel ik onze minister president een behoorlijke flapdrol vind, ga ik het eens voor hem opnemen. De laatste dagen worden er veel grappen gemaakt over zijn steenkolen-Engels en dat begrijp ik niet helemaal.

Mark Rutte spreekt Engels zoals we dat allemaal in mindere of meerdere mate doen. We verstaan zo goed als alles en met ons uitdrukken komen we haast net zo ver als in onze moedertaal. Oké, grammaticaal en qua woordenschat is het wat behelpen, maar we kunnen altijd ons punt maken.

Wat me het meeste stoort is dat mensen het vooral hebben over zijn accent. Hij klinkt inderdaad heel Nederlands als hij Engels spreekt. Het zou toch heel raar zijn als hij ineens Engels of Amerikaans zou klinken? Net zo gek als dat hij plotseling Fins zou klinken. Ik stoor me juist aan minister Timmermans.


Timmermans

Hij is het tegenovergestelde van een flapdrol, misschien zelfs wel mijn favoriete politicus. Toch vind ik die Ivo Niehe-trek zijn vervelendste eigenschap. Natuurlijk fantastisch dat hij zijn talen spreekt, daar gaat het niet om. Ik snap alleen het accent dat hij tijdens betogen opzet niet.

In het Nederlands heeft hij een erg charmante licht Limburgse tongval. Prachtig. Je hoort direct dat het een erudiete, zeer beschaafde persoonlijkheid is, en als kers op de taart hoor je uit welke streek hij komt. Ik weet dat hij erg trots is op zijn afkomst en dat hoor je subtiel in zijn Nederlands terug. Dat botst helemaal niet met zijn grote Europese idealen. Integendeel. Ik snap niet wat hij in andere talen dan opeens wil verbergen.


Manchester

Waarom wil hij in het Engels als iemand uit Oxford klinken? Als je dan perse een lokaal accent wilt, kies dan ook iets uit een mijnstreek zou ik zeggen. Mancunian bijvoorbeeld.

Nog logischer zou gewoon zijn Limburgse tongval zijn. Op dat vlak kan hij wat van Rutte leren. In elke taal hoor je waar die vandaan komt, zoals bij het gros van ons, daar hoeft toch niet lacherig over worden gedaan? Waar schamen we ons precies voor?

Mark kan op zijn beurt dan wel wat extra grammatica- en woordenschatlesjes nemen, dat zal ik niet ontkennen, maar met zijn tongval is gewoon niets mis. En dan is hij nog niet eens, zoals Timmermans, bij de steenkolen opgegroeid.

Eén gedachte over “Rutte’s Engels klinkt zoals het hoort, kan Timmermans wat van leren”

  1. “Wat me het meeste stoort is dat mensen het vooral hebben over zijn accent. Hij klinkt inderdaad heel Nederlands als hij Engels spreekt.”

    Erger nog; het klinkt bijna als Limburgs Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *