Niet normaal

Ik zit vol stigma’s over de VVD. Corpsballen. Dixielandmuziek. Sjaaltjes in de zomer. 130 rijden als belangrijkste ideologie. Verre van normaal allemaal, voor mij. Toch proberen ze vanaf deze week kiezers te trekken met de leus: ‘Normaal. Doen.’ Ik vind dat gek.

Normaal.

Als ambassadeur voor Samen Sterk denk ik vaker na over ‘gek’, maar dankzij onze premier zie ik nu in hoeveel complexer ‘normaal’ is. Het is nog subjectiever. Normaal ben je zelf. Gek is de ander.

Denk alleen maar aan de uitroepen ‘doe gek’ en ‘doe normaal’. Automatisch verandert de intonatie. ‘Normaal’ wordt haast nooit in een positieve context gebruikt. ‘Vind je dat normaal?’ Terwijl ‘gek’ vaak juist een geuzentitel is. ‘Te gek!’

Het woord voor politieke doeleinden gebruiken lijkt me absurd, maar gelukkig heeft onze chef Mark Rutte ons een begeleidende brief geschreven, die hij in diverse ochtendkranten liet plaatsen. Hierin valt onder andere te lezen:

“In Nederland is het namelijk normaal dat je elkaar de hand schudt en gelijk behandelt. Het is normaal dat je van hulpverleners afblijft. Dat je (…) mensen niet sart met vlogjes.”

Aha. Mark heeft zeer duidelijk de tactiek van Geert Wilders weer eens geknipt en geplakt. Hij neemt wat nieuwswaardige incidenten en doet alsof dit voor massa’s de norm is. Onze hoofdgeitenbreier weet echter als geen ander dat zaken die het nieuws halen per definitie niet normaal zijn. Het gaat over hoge uitzonderingen. Dit gebruiken als campagnemateriaal is niet anders dan populair-doen te noemen. Populisme dus.

Ik moet toegeven dat de VVD nooit mijn partij is geweest en het waarschijnlijk nooit zal worden ook. Toch had ik ze hoger zitten. Dat ze in de strijd met de PVV zo laag durven gaan, vind ik verbijsterend. Niet normaal.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *