NASA-ontdekkingen zijn geen nieuws

Bij Vice interessante kritiek op het links laten liggen van de huidige grote ruimtereisontdekkingen, door de Nederlandse media. Ik ben het deels met ze eens. De ontdekkingen van NASA kunnen niet anders dan een keerpunt zijn in onze ontwikkeling als almaar veranderende diersoort.

Aan de andere kant vind ik het stuk ook wat naïef. Het gaat er te makkelijk vanuit dat de taak van nieuwsmedia iets te maken heeft met grote ontdekkingen en wereldveranderende ontwikkelingen. Dat is natuurlijk niet zo.

Iemand heeft ooit gezegd dat als je precies wil weten hoe de wereld níet in elkaar steekt, dat je de actualiteit moet volgen. Het gaat inderdaad voornamelijk over uitzonderingen die niets met ons alledaags leven te maken hebben. Oorlog, natuurrampen, pasgeboren zeslingen zijn hier goede voorbeelden van. Hoe meer de individuen die zoiets overkomt op ons lijken, hoe groter het nieuws. Een vliegtuigramp met Nederlanders, zal het dan ook altijd winnen van welke andere ramp ook. Logica.

Levensveranderde ontwikkelingen zijn geen nieuws

De dingen die ons leven gaan veranderen zijn dan ook zelden nieuws. Ontdekkingen van medicijnen, innovaties bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, andere robotica, ze halen zelden voorpagina’s of de opening van journaals. Net zo min als ruimte-ontdekkingen.

Het gaat om veranderingen en die zijn nou eenmaal moeilijk te vergelijken met onze huidige staat. Hoe dichtbij ook, ze voelen vaak te ver weg. De dingen die later de geschiedenisboeken gaan halen, zijn in het moment nou eenmaal geen nieuws. Zo werkt het.

Tour

Wat ik dan ook in het artikel de plank wat mis vind slaan, is de herhalende verwijzing naar de aandacht die de Tour de France wel krijgt. Het grootste evenement in de op een na populairste sport in ons land. Natuurlijk krijgt dit, in een oneven jaar, alle aandacht, in komkommertijd (de tijd dat veel journalisten vakantie hebben, uiteraard niet de tijd dat er geen nieuws is).

Dit als bedreiging zien voor de aandacht van ander nieuws, is een behoorlijk zwaktebod. Dat een vliegtuigongeluk in Noord-Afrika minder aandacht krijgt dan één in de Oekraïne, daar kun je nog over twisten, maar dat de Tour meer aandacht krijgt dan grote ruimte-ontdekkingen dat is niet eens meer een drogredenering te noemen.

Het is appels met peren vergelijken. Met in dit geval appels van actualiteit en peren van enorme sprongen voorwaarts in onze ontwikkeling. Alsof mensen het over honderden jaren nog massaal over gele truidrager Christopher Froome zullen hebben. Niets is zo oud als de krant van gisteren. Daar in willen staan, kan beter geen doel op zich zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *