Junk

Junk

De laatste dagen vergeet ik steeds nieuw kattenvoer te kopen. Daarom kocht ik laatst uit nood een blikje bij de avondwinkel. Het supermarktspul dat ik mijn kat altijd geef, hebben ze daar niet. Nu gedraagt mijn kat zich als een junk.

Het is overduidelijk hoeveel lekkerder hij het nieuwe voer vindt. Naast dat hij het naar binnen schrokt, probeert hij me nog vaker dan normaal naar de koelkast te loodsen en springt hij op het aanrecht terwijl ik het voer op zijn schoteltje schep. Iets wat ik hem al lang geleden heb afgeleerd. Omdat ik hem het altijd ’s ochtends geef, maakt hij me nu ook al rond een uur of vijf wakker.

Fascinerend gedrag, dat makkelijk naar onze soort valt te vertalen. Met één groot verschil. Over het algemeen zijn wij niet zo afhankelijk van een ander wezen. Hoe houden wij onze impulsen onder controle? Doen we dat eigenlijk wel? Zijn we niet meer dat laboratoriumratten die continu op tientallen handeltjes drukken voor bevrediging?
Weet ik veel. Ik koop in ieder geval snel zijn vertrouwde voer weer. Hopelijk accepteert hij het nog en heb ik meer controle over zijn gedrag dan over dat van mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *