Jaloers op de Championship

Ipswich FloodlightsLaatst kwam er via Twitter een staatje voorbij met het gemiddeld aantal uitsupporters per club, ook in de Jupiler league. Jong PSV en Jong Ajax kwamen niet verder dan drie. 3!

Drie supporters dus, van teams in de tweede divisie van de populairste sport in dit land.

Dat zo’n belangrijke divisie misbruikt wordt voor opleidingsdoeleinden, is al schrijnend, maar dat niemand erbij wil zijn, slaat alles.

Dan Engeland.

Tijdens de kerstdagen was ik bij familie in de buurt van Ipswich. Een mooi excuus om op Boxingday bij de lokale FC te kijken, die thuis tegen Queens Park Rangers speelden. Championship, tweede divisie, Engelse Jupiler League.

De prijs voor een kaartje was wel behoorlijk schrikken. €43, hoog achter het doel. Bij Ajax heb ik hier een passe-partout voor drie Europa League-potjes voor.

Het stadion waar ruim dertigduizend mensen in passen, was met drieëntwintigduizend aardig gevuld. De zogenaamde tractorboys weten met bizar hoge prijzen nog behoorlijk wat supporters te trekken.

Ipswich Town
Het stadion ligt in een woonwijk

Portman Road, waar het ligt, is een arbeiderswijk. Een korte kant van het stadion is gewijd aan clublegende Bobby Robson. Een stadion dat uit verschillende generaties tribunes bestaat. Authentiek Brits dus, met honderden supporters van QPR ook. Jaloersmakend.

Na de wedstrijd – 2-1, met het winnende doelpunt, een omhaal nog wel, in blessuretijd – vraagt mijn Engelse neefje naar het verschil in sfeer met Ajax. Mijn Nederlandse nichtje antwoordt bondig. ‘Bij Ajax zingen ze de hele tijd over joden.’

Een komische constatering, maar ook wel waar. Zoals in alle Britse stadions is ook hier elk geluid van de tribunes een reactie op de wedstrijd. Ook met een blinddoek om is het potje prima te volgen. Er is geen Vak410 nodig, dat zonder aanleiding een eigen feestje viert. Ergens een verademing.

En moet de sfeer niet eerder met Telstar of Volendam worden vergeleken? Dit is immers niet het hoogste niveau. Dan komen die er wel heel karig vanaf. Om over Jong Ajax maar te zwijgen.

Het is me na dit tripje nog duidelijker waar voetbal de echte volkssport is.

Ipswich mascotte

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *