Ik heb een klootzak te temmen

bloemetje
Ik kreeg ook nog een bloemetje

Fragment uit mijn boek

 

Afgelopen vrijdag was ik bij het Psychiatrie Café van SCIP aan de Rechtboomsloot. Ik had de eer om er wat voor te mogen dragen. Vervolgens was er een discussie. Leerzaam en ook erg gezellig.

Het was wel een beetje preken voor eigen parochie. Niet dat er alleen mensen waren die uit ervaring weten wat een psychose is. Wel voornamelijk ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie.

Toch leek ik met een fragment waar ik juist een bredere doelgroep probeer te bereiken, het meeste succes te hebben. Dat doel is natuurlijk herkenbaar. Voor wat meer begrip.

 


Ik heb een klootzak te temmen

Het hoofddoel van dit verhaal schrijven, was om mijn belevingen eens op papier te zetten. Tijdens het schrijven ontdekte ik vaak hoe ik erover dacht en kwam gaandeweg  een therapeutisch doel in zicht. Ook ontdekte ik mijn kleine missie om een taboe wat weg te gummen. De zelfreflectie waar mijn ziekte me toe dwingt overstijgt uiteindelijk mijn bipolaire stoornis. In zekere zin ben ik bewuster van wie ik ben; van mijn goede en slechte kanten.

Mijn ziekte is een genetische afwijking. Een constructiefout die tot uiting kan komen als ik niet oppas. Waarschijnlijk kun je dit naar heel veel verschillende andere menselijke tekorten vertalen. Iemand met een verslaving – aan geld, drugs, schoonmaken, vreemdgaan of wat dan ook – moet ook eerlijk zijn over zijn of haar valkuil om er mee om te kunnen gaan. Als dit een zelfhulpboek was, zou ik het dan ook graag Ik heb een klootzak te temmen noemen. Als iemand zich gewoon aan zijn tekortkoming over zou geven, wordt hij hoe dan ook geen beter mens. Deze klootzak kun je niet negeren, lijkt me, anders gaat hij het zo van je winnen. Je moet er bewust van zijn dat het een deel van je karakter is om iets destructiefs te doen. Iemand met bijvoorbeeld een geschiedenis van vreemdgaan, zal toe moeten geven dat hij een zwak heeft voor seks buiten zijn relatie. Als hij hier echt serieus mee wil stoppen, kan deze drang niet genegeerd worden of het gebeurd binnen de kortste keren weer. Ook zo iemand moet echt goed in de spiegel kijken en zijn klootzak in bedwang houden als zijn relatie hem lief is. Als zijn partner hem een tweede kans wil geven, is dat aardig, maar de vraag of hij zichzelf een tweede kans geeft, is veel belangrijker. Gelukkig heb ik alleen maar een gek te temmen en dat is nog steeds helemaal zo gek nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *