Geen gekkenhuis op de tribune

Ik heb een gek te temmen cover kleinEen van de leukste dingen van naar Ajax gaan, is dat het er nooit een gekkenhuis op de tribune is, wat Vak410 ook negentig minuten lang mag zingen. Sinds Ajax – Real Madrid in 2011 weet ik beter. Enkele uren later zat ik namelijk in een echt gekkenhuis, zo een van de GGZ.

In dat echte gekkenhuis zit je óf helemaal in je eigen wereld, óf je verveelt je de pleuris. Er zijn buiten je hersenpan geen impulsen. Het gebruik van het woord in dat populaire tribuneliedje is een uiting van een enorm taboe.

Gekkenhuis. Een plek waar het er anders aan toe gaat dan in de burgermaatschappij. Tijdens het uitgaan of bij een potje voetbal een walhalla, in veel andere gevallen de hel.

Tegen Real Madrid was ik nog even in een walhalla. Mijn manie was al langzaam aan het overgaan in een psychose, weet ik nu, maar toen liet ik de geniale invallen en intense impulsen gretig op me afkomen. Ik heb al jaren een seizoenkaart, maar die avond was alles anders. Wel vertrouwd, maar ook compleet nieuw. Betoverend.

Ik was totaal anders met het potje bezig. Alles op het veld werd een bevestiging van het onmetelijke universum in mijn hersenpan. Wat er op de tribune gebeurde was niet minder belangrijk dan het gedoe op dat groene vlak, met bekrompen vaste regeltjes.

Het was nog even mijn anti-gekkenhuis, negentig minuten lang. Later, in de isoleercel, waar niets te beleven was, waar elk vlekje hetzelfde werk moest doen als een uitpuilende Arena, qua afleiding, leerde ik echte waanzin kennen.

Het is niet iets waar ik graag over praat. Het is alweer lang geleden. Alles wat ik kan doen is voorkomen dat iets soortgelijks weer gebeurt. Hopelijk leer ik de signalen nu op tijd herkennen.

Ik heb er over geschreven. Had ik dit niet gedaan, dan was de kans groot dat ik het compleet had verdrongen, zoals dat met een beetje psychische stoornis gaat.

Nu is er een boek. Ik heb een gek te temmen. De boekpresentatie is donderdag 21 januari, om 17.00 in Boekhandel Pantheon. Daarna her en der te koop.

En dinsdag bestaat Vak410 vijftien jaar. Van harte! Dat kan niet anders dan een mooi feestje worden, tijdens Ajax – Heracles. ‘Negentig minuten lang, voor onze club uit Amsterdam. Gekkenhuis op de tribune.’  Bij wijze van spreken dan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *