De dagen van het zelf autorijden zijn geteld

Ik hou van autorijden. Het is een beetje als afwassen, er zijn wat lichte handelingen nodig om de taak te volbrengen, anders gaat het mis, maar niet genoeg om je het wegdromen te beletten. In de auto en aan het aanrecht schiet me niet zelden iets geniaals te binnen. Helaas besef ik dat deze dagen geteld zijn. Niet alleen is er al jaren zoiets als een afwasmachine, het is ook overduidelijk dat de autorijmachine in aantocht is. Veel veiliger, efficiënter.

Autorijden overlaten aan mensen gaat veel te duur worden. Veel te gevaarlijk om de menselijk geest los te laten in het verkeer. Hoeveel slachtoffers heeft het al niet opgeleverd?

Nog niet zo lang geleden – nog geen honderdvijftig jaar – was het paard nog een serieus vervoersmiddel, maar dat wordt nu al een tijdje als hobby en huisdier gezien. Een luxegoed waar hooguit voor Anky van Grunsven nog echt wat uit te halen valt. Dat staat nu ook met ons tweevoeters te gebeuren, wat van A naar B verplaatsen betreft. Computers zijn al veel betrouwbaardere coureurs.

De techniek is er natuurlijk al, wat alleen nog wat gekneed moet worden is de menselijke geest en de cao’s van taxi- en vrachtwagenchauffeurs. Het aandoenlijke van de menselijke geest bij vooruitgang is de hang aan achtergestelde emoties. Dat loslaten, alleen daar wachten we nog op.

Neem al het uiterlijk van een gemiddelde auto, dat heeft nog behoorlijk wat weg van een koets. Zet er een paard voor en je waant je twee/drie eeuwen terug. Niemand kan me wijs maken dat die vier wielen het efficiënst zijn. Het kan prima, maar emotie heeft andere opties tegengehouden.

Uber
Voor beroepschauffeurs is het natuurlijk even slikken – net als dat het ooit voor koetsiers, trekschuitpersoneel en skutjesilers was – maar ook die vinden wel een weg. Denken dat werken voor Uber of TCA het grote verschil is, dat zijn we over enkele jaren al vergeten. Wees vooral blij dat je verlost bent van dat chaotische verkeer. Verzekeringen zijn binnenkort niet te betalen. Zelf autorijden is een hobby van de toekomst, net als paardrijden dat nu is. Tegenstribbelen is zinloos.

De discussie gaat niet meer over of het gaat gebeuren, maar over wanneer. Vooruitgang. Benieuwd hoe lang ik de vaatwasser zelf nog moet in- en uitruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *