Back to Berry

foto van bx.plankhond.nl
bx.plankhond.nl

21 oktober 2015, the future

Als je ouder bent dan dertig, dan heb je de reis van Marty Mc Fly nu ook gemaakt. Van 1985 naar 2015. Vandaag is de toekomst, alleen is het onmogelijk om dat te voelen. Zo opzienbarend als voor Michael J. Fox’ personage zijn de verschillen natuurlijk niet. Terugkijken is nu juist veel moeilijker.

De technische snufjes – hoverboard, skype-achtig bellen, vliegende auto’s, buienradar op je horloge – zijn aardig gevonden en zelfs vrij accuraat zo nu en dan. Toch zijn ze wat mij betreft lang niet zo interessant als de tijdsprong in de eerste Back To The Future-film, toen Marty juist dertig jaar terug ging. Ook vandaag merk je dat het vooral daar omgaat, kalenderheimwee. Hoe was 1985 ook alweer?

In 1955 ziet Marty een zwarte bediende in een lunchzaak die in zijn eigen tijd burgemeester is. Zijn jas ziet iedereen als een zwemvest. Als hij ‘cool’ zegt, vragen mensen zich af wat temperatuur ergens mee te maken heeft. Dit soort alledaagse trivialiteiten zetten een veel interessanter tijdsbeeld neer dan welke technische ontwikkeling ooit zou kunnen.

PSV
Ik herinner me een teamfoto van PSV uit de jaren tachtig waarop de spelers omringd worden door de nieuwste Philipsproducten. Geinig om te zien nu. Gek idee dat die troep ooit het nieuwste van het nieuwste was. Toch vind ik de snor van Berry van Aerle erop een stuk indrukwekkender. Hoe dat zit? Geen idee. Het verleden is een stuk mysterieuzer dan de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *