Tourbus

Jaren teer ik al op beelden van een stilstaand peloton voor gesloten spoorbomen. Heerlijke knulligheid. Het was ooit tijdens de Ronde van Nederland. Dat zou bij de Tour de France nou nooit gebeuren, denk je dan. Maar sinds vandaag weten we wel beter.

Een ploegbus blokkeerde de eindstreep tijdens de ontknoping van de etappe, omdat hij te hoog was en vastklemde in de finishstellage. Maarten Ducrot zat er in zijn commentatorenhokje met zijn neus bovenop. Je hoorde het geklingklong luid door de tv. Paniek. De renners raasden door. Rond die bus ontstond totale chaos.

Hedendaagse renners hebben natuurlijk oortjes in, dus er werd doorgegeven dat het driekilometerpunt de nieuwe geïmproviseerde eindstreep zou zijn. Maar toen was de bus ineens bevrijd, zonder brokken te maken. De oorspronkelijke finish werd toch weer gewoon de enige echte eindmeet. Lekkere voorbereiding voor een massasprint dus. Ondertussen waren verschillende topfavorieten voor de zege, waaronder Cavandish, door valpartijen uitgeschakeld voor winst.

Duitser Marcel Kittel van de Nederlandse Argos Shimanoploeg won en achttienjarig broekie Danny van Poppel werd tijdens zijn Tourdebuut gewoon derde, of het niets is. Fantastisch. Een rit met een behoorlijk Nederlands tintje. Toch zal vooral de Franse slag van vandaag lang in mijn hoofd blijven hangen.

Wat een waanzinnig veelbelovend lullig begin van de Tour. Die buschauffeur met zijn hoofd in zijn handen boven het stuur, klem op de meet. Prachtig. Het staat op mijn netvlies gebrand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *