Tien dagen dolen rond het Juventus stadion

De afgelopen anderhalve week heb ik regelmatig, ergens tussen zes en zeven uur ’s ochtends, een rondje gelopen rond het Juventus stadion. Een behoorlijk deprimerende plek.

Mijn zoontje van vijftien maanden is op dat tijdstip buiten beter te harden dan binnen en onze B&B grensde nou eenmaal aan het Allianz Stadion. Vooral deprimerend omdat mijn bezoek verder helemaal niets met voetbal te maken had. Dat ik verder allerminst warme gevoelens voor de club heb, helpt ook niet mee.

Elke ochtend zag ik een harteloos kolos die de directe omgeving van alle mogelijke charmes ontdoet. Veel parkeerterreinen, autowegen, gesloten supermarkten en een soort mediamarkt maakten van het wandelingetje
een behoorlijk slechte film.

Volendam stadion
Wie weet was mijn afkeer van de plek wel een vorm van jaloezie. Had ik dit jaar net als voorgaande jaren, ergens in de herfst, in zo’n soort arena Ajax willen zien spelen. Maar ik dacht er eerder aan het Volendamse Kras-stadion, waar ik Jeroen Verhoeven zou missen, vanwege deze vakantie. En aan de Kuip, waar Ajax toch nog het beste van dit seizoen leek te maken.

Toch werd het terugkerende vroege wandelingetje een guilty pleasure. De droeve stoplichten. De sfeerloze parkeervlakken. De strenge stalen hekken. Het is een wereld waarin je niets anders kunt dan buitenstaander voelen. Een positie die op vakantie niet per se ongunstig is.

Op een later tijdstip ben ik ook een keer de fanstore in geweest. Die is indrukwekkend. Het shirt van Juventus is nou eenmaal prachtig en dat weten ze in die winkel goed uit te buiten. Ook de babyartikelen hebben hun appeal. Pluche zebra’s, rompertjes en fopspenen worden betoverd door de clubkleuren. Ik heb me in weten te houden. Die finale in 1996 ben ik nou eenmaal niet vergeten. Zo kinderachtig ben ik nog wel. Van die club – waarvan het stadion de thuisbasis was gedurende een hele leuke vakantie – hoef ik geen souvenir.

Nu ben ik weer terug in mijn vertrouwde wereld. Niets doet me herinneren aan dat die duistere omgeving. Wel heb ik enorme zin in het thuispotje van Ajax aankomende zondag, tegen Utrecht. Daar heeft de troosteloze omgeving van het Allianz stadion vast ook wat mee te maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *