Irritant voetbalcommentaar hoort er gewoon bij

Als er een optie was de voetbalcommentator van dienst uit te zetten – om alleen het stadiongeluid mee te krijgen – zou ik daar altijd voor kiezen. Bij potjes waar ik niet veel spelers ken, zou het nog handig zijn, maar zelfs dan kun je er goed zonder. Een lijstje met namen online opzoeken is meer dan voldoende. In wezen zijn de rugnummers dat al. Wie weet kom je nog eens op een originele gedachte over het spelletje. Iets wat nog niet al duizenden malen is herkauwd. In het stadion denk ik tenminste nooit: wat zou Leo Driessen op het moment eigenlijk allemaal zeggen over wat ik nu voor me zie?

Maar ja die commentator-uit-optie is er gek genoeg niet. Toch is er bij grote landentoernooien een behoorlijk alternatief. Je kunt kiezen tussen verschillende nationale publieke zenders. Kiezen uit wie je het minste stoort. Ik kijk bijvoorbeeld het hele WK al via Sporza, de Belg. Daar houden ze veel meer van het spelletje dan hier, als ik op de toon afga.

Alleen als ik niet thuis kijk, word ik weer met de NOS-commentatoren geconfronteerd. Over het algemeen zitten daar bazelende zuurpruimen die met veel tegenzin hun werk lijken uit te voeren. Er is echter een uitzondering, voor wie ik ook thuis best wel weer eens naar de NOS terug zou willen zappen: Frank Snoeks.

Hij is, hoewel hij zo nu en dan ook wat planken mis weet te slaan, best lollig en lijkt behoorlijk plezier te hebben in zijn werk. Met een licht cynische ondertoon wellicht, maar een stuk vrolijker dan al zijn NOS-collega’s bij elkaar. Toch merk ik uit huiskamers en time-lines dat ik tot een minderheid behoor. Prima, dan zap je toch ook gewoon lekker naar Sporza, BBC of ZDF, als het je stoort.

Zo simpel ligt het kennelijk toch niet. Toen ik dit zaterdag tijdens Nederland – Costa Rica namelijk opperde in een volle huiskamer, het geklaag op de commentator werd me wat veel, kreeg ik bakken hoon over me heen. Alsof ik voorstelde om die spannende detective op Nederland 2 te kijken.

Ik ben er nu dus van overtuigd dat het geklaag op de commentatoren een belangrijk onderdeel uitmaakt van de populariteit van zo’n voetbaltoernooi. Dat zeiken daar wordt veel genoegdoening uit gehaald. Dus NOS, let vooral niet op mij, jullie zijn voortreffelijk bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *