Functie: Marco van Basten

Marco van Basten is altijd Marco van Basten. Heel anders dan de coach van zijn tegenstander gister. Die is nu de Feyenoord-coach, in het verleden in dienst van diverse andere clubs en als voetballer de bezitter van een ingebouwde kanonskogel. Geen onaardige speler, maar lang zo autonoom niet als Van Basten. Die is niet simpelweg te omschrijven aan de hand van zijn CV.

Coach van Heerenveen, Ajax en Oranje. Speler van AC Milan, Ajax en het Nederlands elftal. Het klinkt haast banaal. Het is de man van de omhaal en die volley tegen de Sovjet Unie. Belachelijke doelpunten die we zonder hem nooit hadden gekend. Oorspronkelijker kan niet. Die keiharde strepen van Ronald Koeman hadden zonder hem ook bestaan. We zien ze nog wekelijks.

Nu zet Van Basten zijn eigenzinnigheid voort buiten het veld. Als je het met een regel niet eens bent, dan kun je een brief schrijven naar de KNVB, een tweet plaatsen, een telefoontje plegen of jezelf laten uitnodigen in een van die strontvervelende praatprogramma’s. Nee, Marco is dus niet van de gebaande paden, die verzint iets nieuws, iets veel effectievers. Hij keert zich tijdens de wedstrijd al richting de tv-kijker, iets dat uiteraard ook de NOS-samenvatting gaat halen.

Zijn ongenoegen tegen die – inderdaad – belachelijke regel van penalty én rood voor een niet zo zware overtreding, komt zo ook bobohuiskamers binnen. In het interviewtje achteraf legt hij nog even beknopt uit hoe vooral de betalende toeschouwer de dupe is van deze onzinnigheid. Bam, zijn punt kon niet mooier tegen de touwen.

Ik hoop dat Marco van Basten nog lang de functie van Marco van Basten blijft bekleden.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=lxn9-dDxIl8?feature=player_detailpage]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *