Atletiekunie gooit programma loopnummers drastisch om

SAMSUNGHet steekt de baas van de Internationale Atletiekunie al jaren dat zijn sporten zo populair zijn. Vooral het feit dat de honderd meter sprint overal ter wereld als het koningsnummer wordt gezien, doet pijn. Het is tijd voor verandering.

Vanaf aankomend seizoen zullen de kwalificatieronden bij toernooien afgeschaft worden. Er zullen dus ook geen finales meer zijn. Iedereen rent zijn of haar afstand voortaan één keer tegen één andere atleet. Wie aan het eind van deze reeks de snelste tijd heeft, wint. Dit zal voor alle (baan)afstanden gelden.

Bolt
Het steekt dat Usain Bolt al jaren wordt gezien als de grote ster van het rennen, terwijl hij maar hele beperkte afstanden rent. Daarom zullen er naast de afstandstoernooien ook ieder jaar nationale-, continentale- en wereldkampioenschappen voor allrounders zijn.

De schlemielen die niet genoeg kracht hebben voor de sprint, maar weer tekort schieten voor de tien kilometer, krijgen zo ook wat meer zelfvertrouwen. Sporten doe je nou eenmaal niet voor het publiek. In één weekend rennen zij dan de 200, de 800, de 3000 en de 5000 meter. Allemaal volgens het één tegen één-principe. Wie gemiddeld het snelst is over deze afstanden wint.

Schaatsen
Het idee is gebaseerd op de schaatssport waar dit concept al sinds 1896 de dienst uitmaakt. Aangezien er inmiddels nog maar één klein land is dat deze sport gedoogd, waardoor de sport alleen hier serieus wordt beoefend, verwacht de Atletiekunie veel van het plan om haar sport ook zo oninteressant te maken. De stadions zullen wereldwijd – op een enkele uitzondering na – snel leegstromen. Want zoals schaatscoach Jillert Anema het treffend zegt in een NU.nl-artikel: “Schaatsen doe je niet voor het publiek, maar voor jezelf”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *