Mensenrechten?

Ik moet iets opbiechten, ik vind al die olympische wintersporten stuk voor stuk geen moer aan. En toch zal ik het ook deze editie allemaal weer gaan volgen. Ik kan het me nu nog absoluut niet voorstellen, maar zo gaat dat. De kracht van De Spelen.

Ik ben – als Nederlander – dan opgegroeid met langebaanschaatsen en heb er daardoor ook best wel plezier aan beleefd, maar veel meer dan folklore is ook dat niet. Sorry. Die eeuwige rondjes met als enige hoogtepunt die verstrooide Hilbert die ooit over vogelpoep struikelde en eens een rondje te vroeg juichte. Of Sven met zijn wissel. Veel saaier kan een sport toch niet zijn als dit de uitschieters zijn?

Songfestival
De enige echte wereldsport in Sotsji is uiteraard IJshockey – hockey in de rest van de wereld. Verder wordt er wat op het ijs gedanst, ge-jeu des bouled, met een slee in verschillende vormen gedaald en in de sneeuw worden dingen gedaan op verschillende latten en planken. Kortom een soort Songfestival met in plaats van wat obscure kleding en liedjes, obscure sporten.

De Spelen zijn uiteraard juist door deze obscuriteit een wereldevenement. Een tennisser wint liever Wimbledon, een wielrenner De Tour, een basketballer de NBA, een honkballer de Worldseries en een voetballer het WK, maar alle andere sporters willen niets liever dan een gouden olympische medaille. Het is simpelweg de enige weg naar roem als je – ik zeg maar wat – verzot bent op dansjes doen op ijs.

Eddie
Het is nu nog niet voor te stellen, maar over een paar dagen zal ook ik weer geobsedeerd raken door langlaufers die hun tochtje onderbreken om wat te schieten, door skispringers die hoe goed ze ook zijn voor altijd in de voetsporen van Eddie the Eagle zullen treden, door bezemers die vrijbaan proberen te maken voor een ronde schijf en door volwassen mannen en vrouwen die op hun buik met een sleetje een bobsleebaan afglijden.

Dan kun je wel over mensenrechten door blijven zaniken. En dat zal ook ik altijd proberen te doen. Maar als al deze malloten iets aantonen is het wel dat er aan onze soort in wezen geen touw is vast te knopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *