Zonder respect… heel graag

De Zonder respect geen voetbalcampagne kan de eerste prijs voor de slechtste actie ooit krijgen wat mij betreft. Het zet dan wel allerlei discussies op gang en ik tik er nu een stukje over, maar niemand weet echt waarover het gaat. De makers ook niet lijkt me. Met terugwerkende kracht vind ik de CDA-leus Fatsoen moet je doen, opeens formidabel.

Politieke correctheid – iets vinden omdat de goegemeente dat nou eenmaal vindt – is al schadelijk op zichzelf. Het verdoofd. Mensen worden niet meer uitgedaagd om na te denken. Morele zaken krijgen pas betekenis als individuen echt even gaan zitten om hun standpunt te vormen. En mensen tot nadenken zetten kan vast ook via posters in bushokjes en middels bandjes om arbiters. Dan moet je wel met iets ijzersterks komen. Niet met respect.

Respect is een woord dat zich inmiddels helemaal niet meer leent voor een inhoudelijk debat of een persoonlijk standpunt. Het is volkomen uitgelepeld, het zijn enkel zeven letters geworden die niemand tot nadenken zetten. Integendeel.

Wat er bij de bekerkwartfinale FC Den Bosch – AZ op de tribune gebeurde is een mooi vreselijk voorbeeld. Oerwoudgeluiden. Als wij met z’n allen weleens een nuttige discussie zouden voeren over discriminatie en racisme was er vast kordater gereageerd. Dan waren weldenkende mensen er wel meteen uit dat apengeluiden maken als een donkere speler, in dit geval Altidore, aan de bal is zo’n beetje het meest kwetsende is wat je kunt doen.
Ik vrees echter dat veel mensen pas op het moment dat het gebeurde geconfronteerd werden met de vraag of dit een ernstig vergrijp was.

Als ik het goed begrijp werd Jozy Altidore zelfs  betrokken bij het overleg wat er moest gebeuren. Wat een onzin. Hij reageerde perfect, maar al had hij gezegd dat al die gasten een bloemetje verdienden, het maakt niets uit. Dit niet inzien is ook een vorm van racisme. Als ik beroofd ben gaat de politie mij toch ook niet om advies vragen wat ze moeten doen? Voor misdaden moeten er protocollen klaar liggen.

Racisme is in dit land nog een behoorlijk taboe. We lachen om die gekke Britten als de kranten er wekenlang volstaan over racistische voetballers. En om de Amerikanen als er vanwege de nieuwste Tarantinofilm zo’n ophef is omdat het woord Nigger  – the N -word – er zo vaak inzit. Dat zouden wij hier nooit doen. Nee, wij verzwijgen het liever. En gaan wat polderen als het kwaad al lang geschied is.

Alleen hier wordt er halfslachtig gereageerd op zulk ernstig racisme. Doe niets, zoals ook in sommige landen gebeurt, of doe alles. Afblazen die wedstrijd, niet terugkeren dus, en hele hoge boetes uitdelen aan de daders. Met nadruk op de daders. Niet weer uit totale onmacht restricties opleggen bij alle supporters.

Zero tolerance zit niet in onze cultuur, maar we moeten echt om leren gaan met excessen. Want nu is echt iedereen de dupe van halfslachtig beleid. Behalve de daders misschien. Of zouden die zich heel druk maken om het angstaanjagende effect van al die bandjes en die posters met dat woordje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *