Zelfreflectie is moeilijk. Inzien hoe jij ten opzichte van je omgeving overkomt en daar heel eerlijk over zijn. Haast niet te doen. Als iemand je een klootzak noemt, moet je wel kunnen inschatten waarom dat is. Uit het niets zou onaardig zijn. Toch kan het zijn dat dat niets voor een ander toch ver over de grens is. Schreeuwen op de Dam kan nooit een probleem zijn bijvoorbeeld, op twee minuten in het jaar na. “Ik riep alleen maar wat” is dan opeens geen sterk argument meer. Een heel simpel principe eigenlijk.
Toch kunnen dingen behoorlijk uit de hand lopen als je dit zelfinzicht wat verliest, zeker als het om een heel land gaat. Want een volkscultuur is nog veel ingewikkelder dan één individu. Een kaasschaaf op een brie toepassen heeft weinig zin. Hiervoor moet je bewust zijn van verschillen. Maar hoe zit het met binnenlandse aangelegenheden? Hoe groot is het zelfkritisch vermogen daar?
Hoezo is Nederland bijvoorbeeld Europees Kampioen psychotische psychiatrische patiënten in isoleercellen stoppen? Ruimtes die in veel andere landen niet eens bestaan. Zijn Nederlandse mensen met psychiatrische problemen zoveel lastiger?
Hoezo worden hier behoorlijk vaak uitsupporters bij voetbalwedstrijden verbannen. Iets wat in de meeste andere landen nooit, en in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië heel erg sporadisch is voorgekomen. Zijn mensen die graag voetbal zien in Nederland zoveel agressiever?
Hoezo heb je in de Nederlandse taal een woord voor buitenstaander dat in geen enkele andere taal met één term te vertalen is. Als je in Engeland minstens een Noord-Afrikaanse opa en oma hebt, maar verder geboren en getogen bent in Londen, dan ben je Engels. Logisch, het is het enige land dat je door en door kent. Met dezelfde situatie in Nederland kan het zo zijn dat je jezelf al een allochtoon noemt. Een vreemdeling in je eigen land. Bizar. Is de Nederlandse volksaard zo behoudend dat voorouders nog steeds bepalen wie hier echt welkom is? We waren toch juist behoorlijk progressief?
Gewoon wat dingen die ik me weleens afvraag. Simpel. Dat doet iedereen natuurlijk. Zeker mensen die het hier voor het zeggen hebben. Toch?