Vertrouwd anders

Als je terugvliegt uit een zonnig oord is het gelijk duidelijk dat je er bijna bent, alleen Nederland ziet eruit als Nederland. Over die andere landen moet je nog behoorlijke topografische kennis bezitten. Waren dat nou de Alpen of de Pyreneeën? Was dat Madrid of Parijs? Maar als je door rechte polderstrepen vanaf tien kilometer hoogte al ziet waar elke vierkante centimeter voor bedoeld is, dan weet je gelijk dat je weer hier bent. Nederland is echt anders.

Als we hier wat sneller in Brussel willen zijn met de trein, dan natuurlijk niet met al bestaande – zich al bewezen – treinen. Nee dan komt er een Nederlandse hogesnelheidstreinproject. Of niet dus.
Dat de strippenkaart is afgeschaft vind ik dan ook persoonlijk best raar. Dat was misschien een volstrekt onlogisch systeem, maar het was wel heerlijk uniek. Dat efficiënte systeem van nu lijkt natuurlijk veel teveel op dat van de rest van de wereld.

De voetbalcompetitie daar kun je helaas niet zoveel mee, dat is gewoon gebaseerd op de Britse FA, zoals in de rest van wereld. De Charity Shield heet dan de Johan Cruijff-schaal en beloftenteams spelen in de tweede divisie, maar verder is daar weinig echt Nederlands aan. Vooruit, sinds de jaren zeventig is hier een aardig aanvallend spelsysteem bedacht, waar op clubniveau ook aardig wat successen mee zijn behaald. Die tijd lijkt echter voorbij. Tijd voor wat nieuws. En dat is er.

Het kunstgras rukt op.

Al dertien profclubs spelen er op. Vier in de Ere en negen in de Eerste divisie. Afschuwelijk? Zou kunnen. Geen geur van gras, geen zwarte benen na een sliding, misschien überhaupt geen sliding meer. Maar wel weer anders, want in andere landen zijn ze nog niet zover. Zeker in profcompetities amper. En hoewel het niks is om trots op te zijn, is het dus wel lekker anders.
Net als dat een buscombi voor meer dan dertig euro naar een potje van het beloftenteam van Ajax tegen een team in Oss anders is. Het kan zijn dat je er niet vrolijker van wordt, maar bedenk wel dat je gewoon weer lekker thuis bent. Vertrouwd anders. Misschien dat er daarom ook haast niemand tegen protesteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *