Meester Mark

“Piet is nou eenmaal zwart” zei premier Rutte een tijdje terug. Het idee dat de overheid het racisme debat – op advies van de VN – zou moeten leiden, is goedbedoeld, maar met zo’n leider zal het niet echt gaan. Of toch wel?

Mark Rutte heeft dan misschien niet de stevigste ruggengraat, maar wel wat onderwijservaring. In het vmbo nog wel. Prima bagage voor deze taak. In zo’n beetje elke klas wordt wel gepest. Een enkeling is hierbij de lul, een of twee zijn bewust aan het sarren en het merendeel heeft niet eens door dat er iets aan de hand is. Hebben ook geen idee waarom de gepeste zo moeilijk doet. Zal er zelf wel om gevraagd hebben of zo.

Met “Piet is nou eenmaal zwart” komt de premier nu niet meer weg. Als politicus ziet hij misschien niet eens dat het uiterlijk van de sprookjesfiguur voor iets veel groters staat, voor een immens maatschappelijk probleem.

Maar gelukkig draagt hij dus ook een leraar in zich, die hem  – dankzij het VN-zetje – doet inzien dat wegkruipen niet meer kan. Les één zo voor de klas. Les twee is dat je veel vragen moet stellen voor je begint.

Al die herrie zal toch niet voor niets zijn? En waarom doen die pesters in vredesnaam zo moeilijk? Zien ze niet dat het maar om een piepklein elementje gaat in dat familiefeest? Zien ze niet dat verandering juist bij een succesvolle traditie hoort? Of gaat het om iets anders? Zijn ze bang om hun controle over de rest van de klas te verliezen? Bang dat die paar ze ontmaskeren?

Het is dus tijd voor het ingrijpen van Rutte. Misschien niet direct de meest koersvaste visionair. Maar wel een man met onderwijservaring. Iets wat hem volgens mij nu goed van pas kan komen. Kom op meester Mark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *