Maggie

Maggie

Margatet Thatcher. Ja nu is het makkelijk praten. Sluiten van al die mijnen, alles zo’n beetje privatiseren, oorlog voeren om een soort Texel in het zuidelijkste Zuid Amerika. Het kost me moeite om voor deze IJzeren dame sympathie op te wekken. Toch is het de eerste staatsman – man ja – waar ik ooit van op de hoogte was.

Ze was premier van mijn vijfde tot mijn zestiende en omdat de helft van mijn familie Engels is, was ik al gauw van haar bewust. Ruud Lubbers had meer indruk moeten maken, maar bij hem moet ik vooral aan het tuut tuut tuut van André van Duin denken. Die Spitting image persiflage van Maggie was ook al een stuk krachtiger. De tirannie van Maggie is dan als kind wat langs me heengegaan. Haar non-verbale presentatie maakte direct indruk. In dat heel wat levendiger parlement dan we hier hebben.

Thatcher symboliseert voor mij het verschil tussen de twee landen van mijn ouders. Het hardere mannelijke no-nonsensland tegenover de zachtere poldermodelnatie. Bezoek een Britse en een Nederlandse jachthaven en het verschil is meteen duidelijk. Nederlandse zeilschepen zien er keurig uit, ze glimmen. Er is kans dat er vitrage voor de kleine raampjes hangt. Engelse zeilschepen zien er minder opgepoetst uit, maar ogen allemaal zeer zeewaardig. Veel geschikter voor de reden waarvoor ze zijn gebouwd. Doelgerichter.

In Groot Brittannië lijken grote delen vandaag feest te vieren vanwege haar dood. Ik neem de informatie tot me en voel vrij weinig. Er is in ieder geval iemand overleden die weinigen helemaal koud laat. Een aanstichtster van veel ellende. Toch ook ellende waar indirect veel moois uit is voortgekomen.

Een band als Joy Division had zonder haar beleid ongetwijfeld een stuk minder inspirerend deprimerend geklonken. Trainspotting was vast niet zo’n succes geweest – als boek en film – als het Schotland meer voor de wind was gegaan.

‘Ding dong the witch is dead.’ Dat mag dan zo zijn. Niemand kan ontkennen dat ze ook een behoorlijk stempel heeft gedrukt. Wel begin ik Ruud Lubbers met terugwerkende kracht steeds meer te waarderen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=3TFx9u1t1LY?feature=player_detailpage]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *