Die jeugdwet is pas gek. Ziek!

Ruben2
Klik voor Rubens verhaal

Een iets langere versie van dit stuk staat op Joop.nl

Als je iets aan je nieren, hart en bloedvaten, lever of longen mankeert ben je ziek. Heb je iets aan je hersenen dan ben je gek. Het klinkt heel simplistisch, iets waar alleen de domsten der botte horken voor uit zullen komen, maar ik vrees dat toch veel mensen er zo over denken. Sterker nog de jeugd-GGZ dreigt volgend jaar in handen te komen van lokale overheden. Politiek Den Haag denkt er dus al zo over.

Suikerziektepatiëntjes vallen niet meer volledig onder de geneeskundige wetten. Dat zul je natuurlijk nooit horen. Maar waarom klinkt dit bij psychiatrische patiënten dan niet net zo onlogisch? Waarom zouden hierbij de ziektekosten anders werken en belangrijker, waarom zou de afstand tot een arts hier groter zijn? Of moet je binnenkort soms ook met een gebroken been eerst naar de gemeente?

Mijn enige verklaring is dat het niet als echte geneeskunde wordt gezien. Niet in politiek Den Haag en niet in de publieke opinie. Wat is het dan? Leven we nog in de Middeleeuwen?

Autiklas
Als docent heb ik wat ervaring met kinderen met een psychische ziekte. Ik gaf onder andere Nederlands aan een zogenaamde Autiklas, met voornamelijk kinderen met Asperger. Deze kinderen niet direct naar een arts verwijzen, maar eerst langs de jeugdzorg, dat zou ronduit kolderiek zijn. Gevaarlijk ook.

Met de beste bedoelingen van de wereld zal daar gespit worden in de omgeving van het kind, totdat het echt mis gaat en er wel een psychiater bij moet komen. Te laat. Omgekeerde wereld. Alsof je met een gebroken arm uitgebreid met een klimrek in gesprek gaat, omdat het daar gebeurde, in plaats van naar de eerste hulp te gaan.

Met bezuinigen heeft het natuurlijk ook niets te maken. Op lange termijn worden de problemen, dus ook de kosten, alleen maar groter.

Verzet
Het idee dat er volgend jaar zieke kinderen zijn die van de gemeente/jeugdzorg afhankelijk zijn voor hun behandeling, dat is beangstigend. Je kan dan maar beter zorgen dat je iets aan je nieren, hart en bloedvaten, lever of longen mankeert.

Gelukkig is er al flink verzet van alle, vooral professionele, kanten. De wet is helaas al door de Tweede Kamer gekomen, maar de Eerste Kamer zal er eind deze maand een beslissing over nemen.

Teken daarom deze petitie tegen dit plan, of kijk eerst dit zeer verhelderende filmpje. Of lees verhalen van betrokken ouders. Want dit laten gebeuren zou pas echt heel erg gek zijn. Ziek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *