Craven Cottage, een must voor dwazen

SAMSUNGCraven Cottage, een must voor dwazen

Ik was dit weekend in De Meer en een beetje in het oude Diekman. Bij het Oosterparkstadion, ook rook ik de Alkmaarderhout. Voor even was voetballen kijken weer zoals toen alle stadions in Nederland nog de allure van de prachtige De Koel in Venlo hadden.

Daarvoor moest ik Nederland wel uit, ik was in Londen. Bij Fulham – Liverpool. En hoewel dat stadion vele malen mooier is dan die bouwvallen uit de eerste alinea – uitgezonderd De Meer natuurlijk, het grootste architectonische wonder uit de wereldgeschiedenis – was het ook voor een Eredivisiesupporter een fantastische tijdsreis. Craven Cottage is subliem geconserveerd en straalt een en al voetbalhistorie uit.

Het is wel met enige schaamte dat ik dit zeg. Blijven hangen in het verleden is voor dwazen en romantici, twee namen voor hetzelfde. Toch kan ik er op voetbalgebied niets aan doen. Waar ik bij zo’n telefoon waar je muntjes in moet gooien helemaal niets voel, ligt dat bij een stadion wat anders. Onze communicatiemiddelen zijn verbeterd, waardoor die openbare krengen wat zielloos blijven hangen. Stadions verliezen om een hele andere reden hun ziel. Er is daar helemaal geen betere concurrent, slechts een hebzuchtigere.

Bij Craven Cottage heb je ook een paar business-seats, maar die zijn stijlvol in verre uithoeken achter het doel verwerkt in authentieke gebouwen met houten balkons. Aan beide lange zijden zitten dus gewoon mensen die simpelweg voor het voetballen komen.

Fulham heeft wel, net als andere clubs met een ouder stadion, een capaciteitsprobleem. De lange zijde die aan de Thames ligt gaat hoogstwaarschijnlijk verhoogd worden en zal dus boven de rivier gaan hangen. Schitterend. Hoe romantisch wil je het hebben? Toch kunnen de andere zijden geen kant op, omdat het gewoon in een woonwijk ligt. Zoals het hoort. Niks industrieterrein of achterafbuurtje. Maar wil Fulham echt verder komen dan zal het op den duur dus ook moeten verhuizen.

Het verliezen van dit soort pareltjes is natuurlijk ook in Engeland al lang aan de gang. Vanuit de trein zag ik bijvoorbeeld Wembley liggen. En ondanks de historische naam, ook nog eens precies op de plek waar dat schitterende bouwwerk stond met de twee karakteristieke torens, zie je meteen dat ook daar flink aan ziel is ingeboet.
Het lijkt me bijvoorbeeld sterk dat het ding de komende Champions Leaguefinale alleen gevuld zal zijn met Borussia Dortmund- en Bayern Münchensupporters. Ik weet dat de Arena op 15 mei tijdens die andere finale maar voor 37% met echte clubsupporters gevuld zal zijn. Dat zal in Londen vast niet heel anders zijn. Wembley zal nog een stuk beter berekend zijn op businessclass passagiers.

Urby en Eyong

Maar wat loop ik te zeuren, ik heb een geweldige dag gehad. Mooi potje ook. Oud Ajacieden Urby en Enoh speelden behoorlijk. Eyong leek er zowaar een behoorlijk leidende rol te hebben. Ze verloren wel met 1-3 van het scherpere Liverpool. Sturridge, vervanger van ons aller kannibaal Suarez, speelde geweldig en scoorde een hattrick.

SAMSUNGEr is nu een kleine kans dat de ploeg van Martin Jol volgende week in de laatste competitieronde degradeert. Een erg kleine kans. Ik hoop dat het niet gebeurt. Zo’n mooie club met een waanzinnig stadion.
Toch heb ik ergens ook het idee dat degraderen voor The Cottage niet eens zo slecht zou zijn. Want prachtige historische voetbalbouwwerken worden in de lagere divisies beter geconserveerd, zou je denken.

Of niet? Underhill stadium van – Edgar Davids’ – Barnet zal binnenkort tegen de grond gaan. Het is natuurlijk niet te stoppen. Tijden en vooral belangen veranderen. Maar ik ga gewoon eens wat vaker mijn mobiel thuislaten en zorgen dat ik voldoende muntjes op zak heb. Dan ben ik maar een dwaas.

SAMSUNG
Thames-zijde

SAMSUNG

SAMSUNG

Eén gedachte over “Craven Cottage, een must voor dwazen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *