Brief aan brievenkoning Rodney

ChineesHee Rodney,

Eindelijk lees ik eens iets van je waar ik het niet mee eens ben. Hoera! Mooie gelegenheid om opperhoofdbrievenschrijver Rodzooi weer eens een brief te schrijven dus.

Ik las je Facebookpost over Gordon en zijn grapjes over Chinezen, die we allemaal als tienjarigen al maakten.

Ik herinner me nog de eerste keer, ergens in de jaren tachtig, dat ik een ober “twee biel vool tafel dlie” hoorde zeggen. Het duurde minstens een maand voordat ik geen lachkicks meer had. Geweldig. Die Chinezengrapjes bleken dus gewoon op waarheid gebaseerd te zijn. In Nederland hoor je eerst de grap en dan pas de praktijk.

Jij zegt in je bericht dat er overtrokken wordt gereageerd op het Holland’s Got Talent jurylid. Dat ben ik niet met je eens. Dit soort grappen niet erkennen als racisme vind ik juist een enorm probleem.

Als kind ben je daar nog niet mee bezig en voor je het weet is het te laat. Zit het in je systeem. Dat heeft verder niets met Gordon persoonlijk te maken, maar alles met onze cultuur. Ik ben juist heel blij dat er eindelijk eens over wordt gepraat.

Grap heeft voorrang
Ik zou die “je gaat vast 39 met rijst zingen”-grap ook best kunnen maken hoor, terwijl ik het ook overduidelijk racistisch vind. De grap heeft bij mij altijd voorrang en dan zie je achteraf soms pas hoe kwetsend het is. Veel mensen lijken te vergeten dat je voor racistische grapjes geen racist hoeft te zijn. Maar als iemand aangeeft beledigd te zijn, dan is het wel zo netjes om even te luisteren en daar lering uit te trekken. Doodnormaal zelfs. Je hoeft het ook niet per se te begrijpen. Als iemand oprecht gekwetst is, is hij dat. Einde discussie.

Het probleem met de term racisme is alleen het taboe dat er op rust, volgens mij. Daarvan beschuldigd worden klinkt voor sommigen als: “je hebt de holocaust op je geweten, alle slavernij en ook los daarvan ben je een klootzak.” Terwijl het in wezen alleen maar iets is als: “je stigmatiseert me hiermee, waardoor je me als individu niet serieus neemt. Zou je daar alsjeblieft op willen letten?” Niet veel meer.

Stigmatiseren is als mens haast zo normaal als ademhalen, daar moet je over na blijven denken. Racisme kun je niet weg laten halen als amandelen, dat moet je eerder continu verzorgen, zoals je gebit (heb ik niet van mezelf, maar van dit TEDx-praatje).

Dat Gordon zijn excuses niet wil aanbieden maakt mij persoonlijk geen zak uit. Hij is niet meer dan een product van ons wat onbeholpen landje. Ik ben gewoon heel blij dat dit soort dingen nu eindelijk eens besproken worden. Want we leven nou eenmaal in een behoorlijk racistisch land. Fantastisch dat daar eindelijk wat aandacht voor is.

Geen Racisten
Minderheden worden hier nog behoorlijk achtergesteld. De feiten wijzen het uit. Bij sollicitatieprocedures, samenstelling van woonwijken en dus ook op die lijst waar Nederland, na Oostenrijk en Griekenland, het meest racistische land van Europa blijkt te zijn. Mij verbaast het niets.

Maar dat we racistisch zijn, betekent dus niet dat we racisten zijn. Dat is echt een heel belangrijk verschil. Een racist is bewust racistisch en dat is hier bijna niemand. Overgevoelig, ja, dat zijn we wel. En dat blokkeert veel. Vooral de tegenstrijdige combinatie van bot overkomen en gevoelig zijn, werkt niet bepaald mee.

Ik ben dus heel blij met de discussie en met jouw facebookbericht – per definitie pareltjes op m’n timeline natuurlijk -, maar hoop ook dat de emoties wat bedaren. Want als je er even over nadenkt dan hebben alleen de mensen die beledigd/gestigmatiseerd worden daar echt recht op. En als je eerlijk bent zullen wij dat – als blanke heteroseksuele mannelijke Noord-Europeanen – wat racisme en discriminatie aangaat, nou eenmaal niet zo snel zijn in dit land.

Wat jij?

Groet,
Nicky

en dat ik je snel weer ergens in een kroeg tegen mag komen.

(In mijn vorige bericht op deze site staat trouwens mijn brief in de Volkskrant over hetzelfde onderwerp)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *