Als ik op de WK-verslaggeving afga, ben ik een Belg

Koning Bob
Bob Peeters

Als de manier hoe nationale zenders het WK brengen wat zou zeggen over de volksaard, dan zou ik Belg willen zijn. De enorm luchtig ogende deskundigheid van de BBC spreekt me ook meer aan dan het gezuurpruim bij de NOS, maar de liefde die bij Belgen aan die tafel aldoor maar wordt bijgeschonken, is nog aantrekkelijker.

NOS
Henry Schut lijkt me net als Hugo Borst een toffe peer hoor. Dat ik niet voor het Nederlandse sfeertje kies, heeft verder ook niet eens zoveel met opper-azijnzeiker Ronald Waterreus te maken. Er zit iets in die setting, waardoor echte luchtigheid ontbreekt. Nederlanders lijken gewoon niet zo goed in het vermengen van serieuze zaken met lol. Kennelijk zien ze het WK als iets enorm gewichtigs. Terwijl het tegendeel waar is, volgens mij. Juist omdat het nergens over gaat is ’t het populairste evenement op aarde. De Engelsen gaan daar veel beter mee om.

BBC
Met Gary Lineker als gastheer en Alan Shearer, Clarence Seedorf en Thierry Henry als gasten hoef je het verder ook niet zo serieus te nemen. Ervaren professionele mannen met al die kennis, voor een losse toon komt vanzelf ruimte. Ze lijken haast op goede vrienden in die studio, terwijl ook duidelijk is dat alles en iedereen enorm is voorbereid. Alles klopt. De tone of voice van de BBC is onnavolgbaar.

Sporza
Maar de Belgen krijgen, dus toch mijn voorkeur. Ook hun commentaar staat haast elke wedstrijd bij mij aan. De combinatie van los en professioneel is minder geslepen dan bij de Britten, maar de factor plezier lijkt nog groter. De vele fans in de studio rond die tafel, vol drank, versterken dit gevoel nog. Naast deskundigen krijg je zo ook de fanbeleving.
Een concept dat de mannen van VI bij RTL ook ambiëren, maar daar kan ik dan niet zo goed naar kijken. Daar is niet altijd duidelijk waar het over gaat. Een overvloed aan kroegpraat. Dan ga ik liever echt naar de kroeg. Dan kan ik tenminste iets terug zeggen op geraaskal.

Nee, bij Sporza blijft het over de wedstrijden gaan. En hoewel er met Boskamp en Mulder een behoorlijk Nederlands aandeel is, heeft de charme toch alles met Belgische gezelligheid te maken. Bij Sporza blijf ik nog wel even hangen deze weken. Dit toernooi, ben ik zoals altijd voor Bob Peeters en vooral voor de Belgische tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *