Kunstpiet

chocoladeletter TZeggen dat voetbal een sport is, is als zeggen dat Sinterklaas een kinderfeest is. Discussies over kunstgras en Zwarte Piet zijn onmogelijk naar kinderfeesten en sporten te vertalen.

Als K3 een lid wil vervangen, dan doet het dat gewoon. Sterker nog, de aanloop naar nieuw lid Josje maakte het Vlaamse commerciële kinderfeestje alleen maar groter. Het leverde al extra televisiezendtijd op.

Als korfbal, hockey, handbal of tafeltennis wat aan de ondergrond of spelregels willen veranderen, om het eerlijker/efficiënter/aantrekkelijker/sneller te maken, dan doen ze dat gewoon. Sterker nog, het maakt de sporten alleen maar aantrekkelijker. Persoonlijk kon ik tijdens de Olympische spelen in Londen opeens langer dan vijf minuten naar hockey kijken. De blauwe ondergrond maakte het spel een stuk kijkwaardiger.

Kunstgras
Ook tegen kunstgras op alle voetbalvelden ter wereld is geen zinnig tegenargument te geven. Als alle topclubs er op zouden gaan spelen, is de kwaliteit in no-time op alle vlakken superieur aan echt gras. Op een vlakje na dan. Het ís geen echt gras en alleen daarop is de voetbaltraditie ontstaan.

Zelfs al zou de geur identiek zijn en al zou een sliding moddersporen opleveren, het zal aan blijven voelen als een feestjesverstoorder. Als iets dat iets wegneemt in plaats van verbetert. Traditie is sterker dan rede.

Als Sinterklaas en voetbal simpelweg een kinderfeest en een sport zouden zijn, dan zou een middagje rationeel discussiëren alle problemen wegstrijken. Het zijn echter populaire tradities waar in de loop der jaren ratio steeds verder van weg zijn gegleden.

Het zijn voor veel mensen identiteitverschaffers geworden, juist omdat niemand precies weet waarom. Het gaat om gevoel. Verandering doet dan auw.

Cruijff
Dat een pepernoot heel anders smaakt in april dan begin december is best raar, maar ook de gewoonste zaak van de wereld. Net als dat het idiote geraaskal van Johan Cruijff in een bepaalde krant op maandagmorgen voor velen de normaalste zaak van de wereld is.

Al is traditie sterker dan rede, rede is gelukkig ook behoorlijk sterk. Traditie kan op de lange termijn soms ook alleen een rem blijken te zijn. Of zouden mensen in 2114 nog weten wie Zwarte Piet is? Zouden picknickspots in parken dan nog altijd op het speelveld van het Ajaxstadion lijken? Dat lijkt me sterk. Misschien is verandering wel niets anders dan de traditie van later, maar da’s logisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *