Kijktip voor kattenliefhebbers

SAMSUNGVanavond is Het geheime leven van de kat om 21.35 op Nederland 3. Als je van katten houdt verplichte kost. Ik heb het ooit al bij de BBC gezien. Fascinerend. Tientallen katten uit een buurtje in Engeland krijgen een zendertje mee. Een enkeling krijgt ook een camera.

Hun secret life wordt gevolgd. Ze blijken een ingenieus instinct te hebben om hun eigen territorium te bewaken en vooral om elkaar te ontlopen. Solistische roofdieren, exact hun voorouders.

Eigenwijs
Zelf kan ik niet naar mijn kat kijken zonder ook aan de vele raakvlakken met mensen te denken. Eigenwijs, opportunistisch, berekenend, intelligent en dominant.

Het mooie van katten, zeker ten opzichte van honden, is dat ze ons in essentie totaal niet nodig hebben. Ze lijken nog zoveel op hun wilde voorouders, dat ze ook zonder ons probleemloos aan eten kunnen komen. Die documentaire toont dat ook. Muizen, eekhoorns of vogels vangen kost ze weinig moeite. Maar nog liever sneaken ze bij andere kattenhuishoudens naar binnen om daar aan tafel te gaan. Zonder zenders en camera’s zou ook nooit iemand er achter komen. Super slim.

Royalty
Ze hebben in de mens de perfecte slaven gevonden. Door af en toe bij ze op schoot te zitten of op een andere manier te slijmen, leiden ze levens waar alleen mensachtigen die CEO, sjeik of royalty zijn, zich enigszins wat bij voor kunnen stellen.

De gelijkenis met de wilde voorouder is ook wel een raakvlak met ons. Het heeft ons alleen wel heel wat meer pijn en moeite gekost om te ontworstelen van het toch wat primitieve leven van de chimpansee. En echt soepel lijkt het altijd niet te gaan. De huiskat daarentegen is simpelweg ontstaan toen wij de landbouw ontdekten. Hij ging als altijd door met muizenvangen en begon geleidelijk zo nu en dan een kopje te geven. En leidt nu dus het leven van een oliesjeik. Wie van ons de slimste is, is een puur retorische vraag geworden.

Het geheime leven van de kat, 21.35 op Nederland 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *